Prajitura Somloi Galuska

Această prăjitură de origine maghiară este foarte populară în restaurantele transilvănene, unde sunt prezentate variante care mai de care mai ”îmbunătățite”. Astfel, s-ar putea să aveți surpriza de a primi o cupă care să conțină un talmeș-balmeș de frișcă (desigur, nu naturală) și pișcoturi înmuiate în ceva sirop, lucru cât se poate de străin de Somloi Galuska. Dacă este făcută așa cum trebuie, aceasta este o prăjitură minunată ce combină trei tipuri de pandișpan (simplu, cu nucă, cu cacao) însiropate cu rom, o cremă de vanilie, nucă măcinată și stafide…o adevărată explozie de gusturi și texturi.

Se servește în farfurioare, câte o ”gălușcă” de prăjitură, acompaniată de frișcă și sos de ciocolată. Dacă vreți o versiune modernă a acestei prăjituri, puteți tăia blaturile cubulețe și să asamblați prăjitura în pahare înalte sau cupe de înghețată.

Somloi Galuska – rețeta

Ingrediente:

- pt. pandișpanul galben: 2 ouă, 2 linguri făină, 2 linguri zahăr
– pt. pandișpanul cu nucă: 2 ouă, 2 linguri zahăr, 2 linguri făină, 1 lingură nucă măcinată
– pt. pandișpanul cu cacao: 2 ouă, 2 linguri zahăr, 2 linguri faină, 1 lingură cacao pudră
– pt. crema de vanilie: 500 ml lapte, jumatate dintr-o păstaie de vanilie, 200 g zahăr, 50 g amidon de porumb, 3 ouă, 80 g nucă măcinată, 80 g stafide
– pt. însiropare: 200 ml apa, 200 g zahăr, 100 ml rom (puteți folosi și zeama din compot)
– pt. sosul de ciocolată: o lingură cacao, o lingură zahăr pudră, puțin lapte
– pt. servire: 400 ml friscă

Cele trei blaturi de pandișpan se coc separat în tăvi de dimensiuni potrivite. Pentru pandișpanul simplu se bat gălbenușurile spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr, albusurile se bat spumă cu restul de zahăr, după care se adaugă și galbenușurile și se încorporează cu grijă făina.

Pentru pandișpanul cu nucă se adaugă la sfârșit nuca macinată, iar la piscotul cu cacao se adaugă lingura de cacao. Blaturile se coc cate 10 minute la 180 grade, apoi se lasă la răcit.

Pentru cremă se pun la fiert 400 ml lapte, cu vanilia și 2/3 din zahăr. Într-un vas separat se amestecă până la omogenizare restul de lapte cu făina și gălbenușurile, iar albușurile și 1/3 din zahăr se bat spumă și se lasă deoparte. Cand laptele cu vanilie începe să fiarbă, se scoate vanilia și laptele se toarnă în fir continuu peste gălbenușurile cu amidon, amestecând rapid.

Se pune din nou pe foc până se îngroașă bine. Imediat ce luăm crema de pe foc, o încorporăm în spuma de albușuri (dacă folosiți esență de vanilie în loc de păstaie, adaugați-o doar acum). Se lasă la răcit.

Pentru siropul de rom, se dă în clocot apa cu zahărul, iar dupa ce se racește un pic, se pune și romul. Ca să mă scap de o muncă în plus, folosesc cel mai adesea sirop din compot de pere sau piersici în care pun rom.

Pentru sosul de ciocolată se amestecă cacaua cu zahărul praf și câte puțin lapte până obținem un sos gros.

Se pregătește un vas sau un platou în care să fie asamblată prăjitura. Mai întâi se așează pandișpanul simplu, care se stropește cu o parte din siropul de rom, peste care se întinde 1/3 din cremă. Se presară jumatate din cantitatea de nucă măcinată și stafide, după care se așează deasupra pandișpanul de cacao. Acesta se stropeste cu restul siropului, după care se întinde încă 1/3 din cremă. Se presară restul de nucă și stafide, peste care se pune ultimul pandișpan, cel cu nucă. Se pune și restul de cremă și se presară deasupra cacao.

Se acoperă prăjitura cu folie de aluminiu și se dă la frigider până se servește, se păstrează foarte bine, mai multe zile la rând.

  1. cred ca prajitura este foarte buna la gust si ca aspect,dar nu inteleg bucata este taiata sau rupta,pt.ca nu este estetica,la acele trei foi trebuia sa se vada bucata frumoasa intreaga,sau chiar asa se imoaie foile de nu se mai pot taia frumos?As vrea raspuns sincer si cat mai repede posibil,pt.ca vreau sa o incerc si eu.

    • Bucata este rupta cu lingura, asa se serveste aceasta prajitura, in bucati rupte cu lingura peste care se pune frisca si sos de ciocolata, de unde si termenul de “galuska”.

  2. merci mult,mi-am revenit,o sa o fac cat de curand apoi o sa-ti spun cum mi-a iesit.

  3. am facut prajitura,este super de buna si ieftina,am avut din intamplare musafiri si au savurat-o imediat.Merci inca o data pt reteta.Pa.

  4. Am uitat sa-ti mai spun ca de craciun am facut tortul sultanului,extra ordinar de bun,iti multumesc din tot sufletul si sa sti ca mi-a reusit foarte bine.Te pup.Pa.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 32 other followers

%d bloggers like this: