Baigli (Bejgli) – cozonacei cu nuca si mac

Acest tip de prăjitură festivă ce se prepară la orice sărbătoare, se regăsește în bucătăriile din întreg spațiul central-est european și adeseori slovacii, maghiarii, polonezii, nemții și alte neamuri din acest areal geografic și cultural și-au disputat proprietatea asupra „originalului”.

Urmând o rețetă maghiară mama ne făcea mereu acest cozonăcel când eram mici și a rămas unul dintre deserturile preferate ale familiei. Un mare avantaj pe care-l are față de cozonac e timpul redus de preparare, întrucât nu necesită dospire, ba dimpotrivă, un aluat de bejgli dospit se va crăpa inestetic la coacere, lucru care nu este de dorit.

Bejgli – rețeta

(cantitățile date sunt pentru 3 cozonăcei)

Aluatul:

375 g făină
120 g unt
75 g untură
40 g zahăr
6 g drojdie proaspătă
2 gălbenușe
90 ml lapte
1 praf sare
coajă de lămâie

Umplutura:

300 g nucă măcinată (sau mac măcinat)
130 g zahăr
1 lingură miere
100 ml lapte
1 linguriță scorțișoară (doar în umplutura de nucă)
coajă rasă de lămâie/portocală
2 linguri stafide sau coajă confiată de lămâie/portocală – opțional

*eu am făcut cantitate dublă

Drojdia se  freacă cu zahărul până se lichefiază. Într-un vas se pun toate ingredientele pentru aluat și se frământă bine până rezultă un aluat elastic, nelipicios.

Se taie în 3 bucăți egale (cam 230-240 g bucata) care se învelesc în folie și se lasă la frigider 1/2 oră.

Între timp se prepară umplutura. Laptele se dă în clocot împreună cu zahărul și mierea și se toarnă fierbinte peste nuca (macul) amestecat în prealabil cu scorțișoara, coaja de lamaie/portocală și eventual stafidele sau fructele confiate. Se amestecă bine și se lasă să se răcească.

Aluatul se scoate din frigider și se întinde în foi dreptunghiulare de circa 20×25 cm. Pe fiecare foaie se pune cîte 1/3 din umplutură (eu mai întâi întind umplutura între 2 bucăți de folie alimentară și apoi o ”lipesc” de aluat, e mai usor decât să o întind cu lingura). Se aduc 3 dintre colțurile aluatului în interior, peste marginile umpluturii și se rulează.

Cozonăceii se așează într-o tavă tapetată cu grăsime si făină sau cu hârtie de copt, se împung cu furculița pe lungime, se ung cu un gălbenuș bătut cu puțin lapte și se lasă 10 minute, să se usuce gălbenușul deasupra. În felul acesta, la coacere se va forma un ”mozaic” pe suprafața lor.

Se coc la 180 grade timp de 30-35 minute, până se rumenesc bine. Se lasă să se răcească înainte de a se felia.

About these ads
  1. kiken, ma bucur maxim ca ti-ai facut blog!:D stiu exact unde sa te gasesc si nu mai fac slalom printre reteta!:D

    cozonaceii arata minunat, pozele vorbesc de la sine!
    te pup dulce!

    • Multumesc Fata de diamant :). Mă bucur și eu sa te găsesc în blogostefă. Te pup!

  2. Ce-mi plac mie bagli astia , n-ai idee, mai ales cei cu nuca. Am facut mai demult dupa reteta Veronicai, au fost grozavi, dar si ai tai arata tentant rau. :)

    Am trecut sa-ti spun ca daca vrei sa raspunzi unei lepse, te asteapta una pe blogul meu. Nu e nici-o obligatie, doar daca ai timp si-ti face placere.
    te pup cu drag si iti doresc un an minunat !

  3. Cum arata…. si au atat de multa umplutura.
    Felicitari pentru blog, Hana ;).. si pentru poze.. sunt minunate :)

    • luminita
    • ianuarie 28th, 2010

    Exceptionala reteta aceasta(si nu numai ),am facut “padurea neagra” si “sultanul”,tot dupa reteta ta,si-ti multumesc pentru tot ceea ce am invatat de la tine,desi am si eu ceva experienta intr-ale bucatariei…
    Acest baigli vrea sa-l fac pentru sotul meu,care este de origine maghiara si care,dupa 24 ani traiti pe meleaguri straine si foarte indepartate,vrea sa mai guste din bunatatile cu care ii incanta maicuta lor,in copilarie…
    Am facut si dobosul dupa reteta ta si a avut un succes fantastic,am trimis o bucatica chiar si la Viena,la nepoata sotului,care este un fan inrait al acestei exceptionale prajituri unguresti!
    Sanatate multa si astept si alte retete ,oricum mai vreau sa mai incerc cateva din cele postate de tine pe culinar>

    Sandor Viorica(sunt olteanca!)

    • Multumesc! Mă bucur că îți plac rețetele mele :). Vă urez și ție și soțului tău toate cele bune.

      P.S. Soțul meu e oltean…pe jumătate :P

  4. la multi ani ! cozonaci aproxmativ la fel facea si mama si acum fac si eu,difera putin reteta de coca.numai ca acolo unde m-am nascut eu,la baia mare,nu se numeau baigli,le spunea corn cu nuca sau mac.
    mi-am facut si eu blog de 4 zile si sunt foarte entuziastmata.

  5. si tie andrada,esti tare dragalasa si plina de viata,adica incarcata cu energie pozitiva.m ult noroc in toate cele si sa fii sanatoasa !!!!!!!!!!

    • ionutza
    • decembrie 10th, 2010

    daca ati face si un video dar nui nik thanck :) ;)

    • Anca
    • mai 14th, 2011

    Am incercat reteta ta la Paste, am repetat cand s-au terminat cozonacii, am dus si la serviciu unde au fost “aplaudati” , apoi am facut cornulete dupa aceasta reteta de aluat iar acuma revin ..ca sa fac lizer cu urda si marar.
    E cea mai buna reteta de aluat fraged pe care l-am incercat vreodata.
    Felicitari.

  6. gustos corn

    • georgeta dobrota
    • decembrie 23rd, 2012

    Reteta este minunata dar nu stiu din ce motiv cozonaceii mei se crapa. Poate imi da cineva un sfat bun…Multumesc, GD

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 32 other followers

%d bloggers like this: