Couscous cu pui

Ca o alternativă la mâncărurile tradiționale cu pui îmi place să prepar această rețetă. E usor de făcut, rapidă, are un ”look” exotic și e plăcut aromată.

Couscous-ul e o specialitate de mancare ce constă în mici granule sferice din făină de grâu dur, dar se găsesc și varietăți din orz sau mei. E un aliment foarte popular în Africa de Nord și de Vest, Orientul Mijlociu, Turcia, în părți din Sicilia, Grecia, Franța, Spania etc. Prima menționare scrisă a cous-cous-ului provine dintr-o carte de bucate spaniolo-arabă din secolul al XIII-lea.

Metoda tradițională de a găti cous-cous-ul este prin fierberea repetată, de două-trei ori, la aburi. Din fericire pentru noi, cous-cous-ul pe care-l găsim în supermarket-uri este deja prefiert, prepararea lui fiind așadar foarte facilă și rapidă (câteva minute), implicând doar o simplă opărire și eventual călire. Când doriți să cumpărați cous-cous aveți grijă să nu-l confundați cu anumite sortimente de paste făinoase care circulă pe la noi sub acest nume.  Adevăratul cous-cous trebuie să arate așa:

Couscous cu pui – rețeta (pentru 4-6 persoane)

250 g couscous
8-10 pulpe de pui (inferioare sau superioare)
500 ml supă de pui
2 cepe mijlocii
3 căței usturoi
zeama și coaja de la o lămâie sau portocală
frunze de pătrunjel
ulei de floarea soarelui
sare
2 lingurite turmenic măcinat
2 lingurite  garam-masala*

*Găsiți acest condiment direct preparat în magazine, eu mi-l preparat singură din când în când prin măcinarea în râșnița de cafea a unei frunze de dafin deshidratate + 2 linguri semințe de coriandru + 1 baton scorțișoară + 1 linguriță chimion + ½ linguriță semințe anason+ ½ linguriță cardamon praf + ½ linguriță piper alb + 1 linguriță piper negru+ 1 lingură boia.

Amestecați pulpele de pui cu 1 linguriță sare, 1 linguriță turmenic și 1 linguriță garam-masala.

Într-o cratiță înfierbântați câteva linguri de ulei. Prăjiți pulpele câte 5 minute pe fiecare parte, apoi scoateți-le pe un platou.

Mai adăugați câteva linguri de ulei în cratiță și sotați ceapa tocată împreună cu usturoiul. Când ceapa e sticloasă adăugați 1 linguriță turmenic și 1 linguriță garam-masala și mai sotați 1 minut.

Adăugați supa de pui și puneți pulpele înapoi în oala. Dacă e necesar mai completați cu apă cât să acopere pulpele. Lăsați să fiarbă acoperit 30-35 minute, sau până e moale carnea. Scoateți pulpele deoparte și în lichidul rămas adăugați zeama de lămâie/portocală. Folosiți acest lichid pentru a prepara couscous-ul conform instrucțiunilor de pe pachet (în cazul meu cu 500 ml am opărit 250 g couscous, l-am lăsat acoperit 2-3 minute apoi l-am mai călit 2 minute cu 1 lingură de unt).

Puneți couscous-ul pe un platou sau în farfurii, așezați deasupra pulpele, peste care împrăștiați din belșug pătrunjel tocat și coaja rasă de lămâie/portocală. Este o mâncare savuroasă, foarte aromată.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: