Aripioare prajite in crusta

Puțini sunt cei care pot rezista în fața unor aripioare prăjite într-o crustă crocantă și aurie. Eu recunosc, capitulez de fiecare dată în fața lor. Rețeta după care le prepar urmează indicațiile dintr-un episod al emisiunii  lui Alton Brown, Good Eats, episod ce avea ca temă ”fried chicken”. După această metodă puteți prepara diferite părți din pui luând în considerare, desigur, că timpul de prăjire va crește în funcție de mărimea lor.

Ingrediente:

aripioare de pui (sau ciocanele, pulpe, piept)
lapte bătut
condimente (boia, piper, usturoi granulat, măghiran, sare)
făină
ulei pentru prăjit

Aripioarele se curăță, se spală și se pun într-un vas. Se toarnă lapte bătut cât să le cuprindă (pentru 32 de bucăți am folosit 500 ml). Vasul se acoperă cu folie și se dă la frigider 12-24 ore, având grijă ca la jumătatea intervalului de timp să le amestecăm odată.

Înainte cu 1/2 oră de prăjire se scot și se pun într-o strecurătoare pentru a se elimina excesul de lapte bătut. Aripioarele se pun apoi pe un grătar sub care ați pus o tavă. Se amestecă 2 linguri boia (iute sau dulce) cu 2 linguri sare, 1 linguriță piper, 2 lingurițe usturoi granulat, 1 linguriță măghiran uscat si pisat. Cu acest amestec se condimentează bine aripioarele pe ambele părți.

Se îmbracă apoi în făină, se scutură excesul și se pun din nou pe grătar unde se lasă 2-3 minute înainte de prăjire.

Se prăjesc într-o tigaie (preferabil cu pereții groși/din fontă) cu ulei încins, cam 4 minute pe fiecare parte (cam 10-12 minute pentru bucățile mai mari – ciocănele, pulpe, piept). Uleiul nu trebuie să le acopere complet, doar până la jumătate, în acest fel crusta se va ”lipi” de jur-împrejurul cărni. Odată pusă carnea în tigaie se reduce flacăra, pentru a avea o coacere uniformă. Dacă focul e prea puternic carnea se va arde la suprafață și va rămâne crudă în interior.

Când se scot bucățile de carne nu se pun pe șervete de hârtie ci tot pe un grătar sub care ați așezat o farfurie unde se va aduna excesul de grăsime.

Le servesc de obicei alături de cartofi copți la cuptor și sos de gorgonzola sau de usturoi, dar ele sunt bune oricum, calde sau reci.

În secțiune, cu sos de gorgonzola.

  1. Ah… si eu ador aripioarele, iar astea par adevarate delicatese ;)Sper sa le incerc cat de curand. Felicitari, Kiken!!🙂

  2. seamana ca marinare cu puiul tandoori,numai ca la ala in marinata s pun ci comdimentele.cred ca sunt oarte gustoase.proxima ocazie cand fac snitele am sa folosesc metoda ta.

    • Silvia
    • 15 Februarie 2010

    Mouth-watering🙂 arata super ! o sa le prestez!: ) te pup

  3. Hana, minunate aripioarele facute de tine! De delicioase nu ma indoiesc🙂

    In alta ordine de idei, am reusit sa iau si eu cartea lui Bacalbasa, cea de la editura Cartex. Ma minunez cat de bine stiau a manca oamenii din acele vremuri (si ma refer in special la capitolul legume, la care noi suntem tare deficitari in zilele noastre) Multam fain!

    • alex
    • 24 August 2010

    arata super bine si o sa le incerc negresit!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: