Friptura de vitel sub tocatura

Azi am pus pe masă o minunată friptură de vițel, suculentă și aromată. Sursa mea de inspirație a fost, din nou, Dictatura gastronomică a lui Bacalbașa. Am servit alături de orez negru, nedecorticat.

Rețeta nu preciza cantitățile, doar enumera ingredientele, așa că le-am pus după simț în funcție de cantitatea de carne pe care am avut-o.

Ingrediente:

1 bucată mușchi de vițel (eu am avut 700 g vrăbioară, maturată în vid)
sare, piper
ulei de măsline
100 g unt
100 g slănină
1 ceapă
3 căței usturoi
1 linguriță busuioc mărunțit
1 foaie dafin
70 g pesmet
1 ou + 1 gălbenuș
puțin vin alb

Cu o seară înainte carnea se freacă cu sare și piper, se unge cu ulei de măsline, se acoperă și se dă la frigider (min. 12 ore).

A doua zi într-o tigaie sau cratiță (care se poate pune și la cuptor) se topesc 50 g unt, în care se perpelește carnea pe toate părțile câteva minute, până își schimbă culoarea. Se scoate carnea pe o farfurie și se curăță tigaia.

Ceapa și usturoiul se toacă, slănina se taie feliuțe.

Într-un vas se amestecă pesmetul cu oul+gălbenuș, busuiocul, puțin piper, slănina, ceapa și usturoiul. Cu acest amestec se acoperă suprafață cărnii.

În tigaie se topesc 50 g unt, apoi se ia de pe foc, se pune foaia de dafin și carnea.

Se dă la cuptor la foc domol (160 grade) câte o oră pentru fiecare kg de carne. Bucata mea de 700 g am ținut-o timp de 45 minute. Pe la jumătatea timpului de coacere am stropit friptura cu puțin vin alb.

Între timp se pregătește garnitura dorită; eu am fiert orezul conform instrucțiunilor.

Când friptura e gata se stinge focul și se lasa în cuptorul cald încă 10 minute, să se odihnească carnea, apoi se scoate și se porționează.

Este foarte bună friptura, are o ușoară aromă de afumat împrumutată de la slănină. Crusta se rupe la tăiere, dar se poate servi alături de friptură pentru că e delicoasă.

Un close-up savuros…

  1. minunate si reteta, si pozele, tot site-ul!

  2. mie tot nu mi-a ajuns cartea…
    imi place tare mult ideea de crusta dupa ce carnea a fost bine maronita pe toate partile. si nici crusta in sine nu-mi pare rea🙂
    o nelamurire am cu alea 10 minute in cuptoru stins. e in carte indicatia asta? normal ca tre sa se odihneasca, dar daca o scoti si pui o bucata de folie peste ea tot continua sa se gateasca, daca o scoti la 135F/medium rare cand o tai va avea cateva grade in plus. stingi cuptorul cu 10 minute inainte?

    • A, nu, nu scrie in carte sa o lasi dupa aia in cuptor, in carte nu scrie nici cat timp s-o coci😛, doar ca mie imi place sa folosesc caldura reziduala a cuptorului. Asa las eu toate fripturile, sa se odihneasca in cuptor dupa ce sunt gata. Mie imi place un pic mai copt decat medium rare si asa iese la fix. Daca o vrei mai in sange atunci fie opresti cuptorul cu 5-10 min mai repede, sau o scoti si o acoperi cu folie.

    • Micul
    • 18 Februarie 2010

    Arata minunat.Imi inchpui doar, cat e de buna.

  3. Hana draga, am crezut ca nu mai vad bine cind am citit la Diamond comentariu scris de tine. Ma bucur mult de tot ca te-ai hotarit sa-ti faci un site. Felicitari! O asa fata gospodina ca tine, era pacat! Ps. Sin Camila, fosta membra din culinar. O duminica placuta si astept cu mare drag retete noi facute de tine.
    Cami

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: