Bagels (painici evreiesti)

Reteta provine dintr-o carte cu preparate pentru micul dejun pe care mi-am achizitionat-o de curand.

Aceste painici, cunoscute in tarile vorbitoare de limba engleza ca bagel(s), isi au originea in comunitatile evreiesti din Polonia sec. al XVI-lea. In secolul al XIX-lea erau deja populari in Londra si tot in acest timp au ajuns si peste ocean, unde imigrantii evrei de la acea vreme au pus bazele unor afaceri profitabile cu aceste painici, mai ales in zona New York-ului.

Traditional painicile sunt rotunde, inelate si pot fi simple aurii, sau acoperite cu seminte de susan sau mac, iar mai nou cu sare, seminte de floarea soarelui, in , ovaz etc. Coaja tare si lucioasa se obtine prin fierberea painicilor inainte de coacere. Taiate in doua pot fi umplute cu crema de branza, gem, mezeluri, salate, peste afumat ;i orice altceva va mai puteti gandi.

Ingrediente pentru 12 bucati:

30 g drojdie proaspata sau 15 g drojdie uscata
2 linguri ulei
2 lingurite sare
50 g zahar
500 g faina simpla sau integrala
1 ou batut pentru glazura

Dizolvati drojdia in 250 ml apa calduta si adaugati uleiul. Amestecati faina cu zaharul si sarea, faceti o adancitura si turnati amestecul de drojdie.

Aluatul se framanta 10 minute, pana se desprinde de marginile vasului. Apoi se acopera cu folie sau un servet umed si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Cand si-a dublat volumul se framanta inca 8-10 minute apoi se imparte in 12 bile.

In centrul fiecarei bile se face cu degetul o gaura care se largeste pana se obtine forma inelara. Painicile se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt se acopera cu folie sau un servet umed si se mai lasa sa creasca 15 minute.

Intre timp se pune pe foc o oala cu apa, iar cand aceasta fierbe, se pun painicile inauntru, atatea cate incap odata fara se se suprapuna si se fierb la foc mic, cate un minut pe fiecare parte. Se scot cu spumiera in tava tapetata cu hartie de copt, se lasa sa se raceasca cateva minute si se ung cu oul batut.

Se coc la cuptorul incins la 200 grade timp de 20-25 minute.

Pe mine m-au cucerit definitiv!

  1. Astea n-or fi la originea muffin-ului (gogoasa oficiala a politistului american) ?

    • Nu. „Gogoasa” oficiala a politistului american nu e muffin si doghnut, iar in afara de faptul ca e tot din aluat si are gaura la mijloc, gogoasa celebra nu are nici o alta legatura cu bagel-ul. Gogoasa e dintr-un aluat dulce, fript in ulei, pe cand bagel-ul e paine…mai degraba poti spune ca-i ruda cu unele genuri de covrigi decat cu gogoasa🙂

  2. Cred si eu ca te-au cucerit, arata delicios! Mai ales cand esti la ora micului-dejun si privesti pozele astea :))

    • Zazuza
    • 27 Septembrie 2010

    ia uite, nu stiam ca asta e originea painicilor astora! multam fain de istorie si reteta!

  3. ma gandeam ca denumirea asta e la originea cozonacilor ce se fac prin locurile mele de origine (baia mare) si care am vazut ca in anumite parti ale transilvaniei se numesc baigli.
    in alta ordine de idei,ti-ai terminat bucataria?ca poze nu am vazut.pupu-te

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: