Tarta cu crème brûlé

Crème brûlé (cremă arsă) este o cremă cu ouă, înrudită cu budinca și crema de zahăr ars. Spre deosebire de crema de zahăr ars (crème caramel) care se prepară cu ouă întregi și lapte, crème brûlé are în compoziție doar gălbenușuri și se prepară cu smântână dulce (pentru frișcă) și eventual o cantitate mică de lapte. Din aceste motive e deosebit de cremoasă și catifelată; de asemenea, întrucât se prepară cu smântână pentru frișcă, e mai puțin dulce decât crema de zahăr ars, grăsimea din smântână suprimând nevoia de zahăr.

La fel ca și crema de zahăr ars, crème brûlé e însoțită de zahăr caramelizat, însă într-un mod diferit. În cazul cremei de zahăr ars, zahărul se caramelizează în forma în care se va coace apoi crema, astfel că atunci când e gata, crema se răstoarnă fiind inundată de un sos lichid de caramel. La crème brûlé zahărul se caramelizează pe suprafața cremei, după ce aceasta a fost coaptă, rezultând o crustă crocantă, dură.

Această cremă e unul dintre deserturile pe care le iubesc. Poate fi preparată cu diferite arome, între preferatele mele pot enumera vanilia, cardamomul, scorțisoara, dar e minunată și cu ciocolată, gem de fructe de pădure, lămâie etc.

O experiență culinară absolută e această tartă cu crème brûlé în care se combină finețea cremei cu biscuitele crocant al blatului. De fiecare dată când am preparat această tartă, invitații mi-au cerut și a doua porție.

Pentru aluatul fraged:

210 g făină
50 g zahăr pudră
110 g unt moale
1 ou
1/4 linguriță sare
1/4 linguriță praf copt *

* notă: în aluatul fraged se poate pune o cantitate infimă de praf de copt, nu cu scopul de agent de creștere ci ca agent de afânare, astfel aluatul fraged devine și mai fraged


Pentru cremă:

5 gălbenușe
50 g zahăr
400 ml smântână dulce (pentru frișcă)
100 ml lapte
1 baton vanilie

Pentru a prepara aluatul, bateți untul moale cu zahărul până e cremos, apoi adăugați oul și bateți până la încorporare. Adăugați făina amestecată cu sarea și praful de copt. Amestecați cu mâna doar până ce aluatul se adună și puteți forma o bilă. Nu frământați! Înveliți bila de aluat în folie de plastic și dați-o la frigider cel puțin 1/2 oră. Apoi întindeți o foaie din aluat și tapetați cu ea o formă de tartă (sau tort) de 24 cm în diametru, pe care ați uns-o cu unt și ați tapetat-o cu făină.

Împungeți aluatul cu furculița, acoperiți-l cu o bucată de hârtie de copt pe care ați mototolit-o înainte (devine mai maleabilă astfel) și puneți deasupra o greutate (boabe de orez sau fasole).

Dați la cuptorul încins la 180 grade timp de 20-25 minute, având grijă să scoateți hârtia de copt și greutatea după 10-15 minute.

Pentru a prepara crema, încălziți laptele și smântâna pentru frișcă. Despicați batonul de vanilie, scoateți semințele și puneți-le în smântână, ca și batonul și infuzați 20 minute, îndepărtați apoi batonul.

Frecați gălbenușurile cu zahărul până se albesc apoi adăugați treptat smântâna, amestecând până la încorporare.

Când blatul e copt turnați în el crema și mai lăsați la cuptor pentru 30-35 minute.

Scoateți tarta și lăsați-o să se răcească complet. Înainte de servire presărați pe suprafața tartei câteva linguri de zahăr și caramelizați-l cu ajutorul unei torțe cu gaz sau punând tarta direct sub griller-ul cuptorului la temperatură mare cîteva minute.

Este de preferat să caramelizați zahărul cu puțin timp înainte de servire, sau în orice caz să păstrați apoi tarta într-un loc uscat, fară umiditate mare, altfel condensul de apă va topi stratul de zahăr (deci nu frigider!).

    • Micul
    • 29 martie 2010

    Nu stiu cand, dar in mod sigur ii va veni randul, arata super, super bine.
    Iar ‘catifelele’ is de milioane.
    O Saptamana Mare cat mai linistita iti doresc.

  1. Minunata.ps.ai niste catelusi minunati…deja m-am indragostit de ei.O saptamina minunata.

  2. n-am facut niciodata creme brulee,dar probail c-o s-o fac.arata grozav a ta cu paienjenisul ala.am vazut ca ai kitcen aid.lai umparat din romania si daca da de unde si cu cat? sorry.

    • Da, l-am cumparat din Romania acu vreun an si ceva, de la Bilancia, au reprezentanta centrala in Bucuresti. L-am prisn atunci la ceva oferta, m-a costat vreo 350 euro.

  3. Arata grozav si imi imaginez cat este de buna. O voi incerca si eu dupa sarbatori. Sper sa-mi reuseasca 🙂

    • Micul
    • 2 aprilie 2010

    Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa va apere de toate relele stiute si nestiute.

    Sa aveti parte de sanatate si de mult bine.
    Paste fericit!

  4. cristos a inviat ! sarbatori fericite !

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu